Jag glömmer aldrig samtalet med den unga mamman

cancerhjalpen_kallafotter

 

Att leva med sitt döende barn i veckor eller månader och inte veta när slutet kommer. 

Familjer i dessa omständigheter behöver all hjälp de kan få.

 

Jag skulle vilja berätta om ett samtal jag en gång hade med en ung mamma som sökt ett omkostnadsbidrag för sin lilla dotter. 

Mamman ringde Cancerhjälpen för att fråga om ansökningshandlingarna kommit fram, vilket de hade gjort. Jag berättade även att beslut var skickat till dem dagen innan och att deras ansökan blivit beviljad. Då började hon gråta och sa att nu kunde hon lägga all energi på dottern som hade en svår form av cancer och där prognosen var mycket liten för tillfrisknande. Hon upplevde en stark inre stress när hon inte kunde vara i dotterns närhet hela tiden och kände t ex att några timmar i hyreshusets tvättstuga tog för mycket av den tid hon ville ha med sin dotter. En begagnad tvättmaskin skulle inhandlas omgående sa hon, samt fårskinnstofflor till dottern som ofta frös om fötterna.

Sedan berättade hon att hela hennes syn på livet och vad hon värderat i livet totalt hade förändrats. Hon trodde inte att hon någonsin skulle kunna prioritera saker och ting på det sätt som hon gjort före dotterns diagnos. Vi talade med varandra i nästan en timma och givetvis sa jag flera gånger under samtalets gång att det var viktigt för henne själv att knyta en kontakt snarast med en kurator eller psykolog. Under samtalets gång gav hon flera gånger utlopp för sin ångest, sina skuldkänslor och sist men inte minst sin rädsla för att hennes älskade lilla flicka inte skulle finnas mera.

Vi läser i tidningar om stora katastrofer, olyckor mm, och visst är det fruktansvärt med allt detta, men alla dessa "små" tragedier, som att leva med sitt döende barn i veckor eller månader och inte veta när slutet kommer bara att det kommer snart. Tanken på hur dessa föräldrar, syskon och övrig släkt egentligen mår och hur det ska gå för dem när allt är över.

Familjer i dessa omständigheter behöver all hjälp de kan få och mötas av största möjliga förståelse.


Här fyller Cancerhjälpen en viktig funktion, hjälp oss att hjälpa dessa familjer.Ywonne Jacobsson
Ordförande Cancerhjälpen

 

Vill du vara med och göra något konkret?
Hjälpa ett barn som är cancersjukt här och nu?

slogo
Swisha en gåva till 900 4375

Eller ge en gåva till Cancerhjälpen         

Eller ge regelbundet till Cancerhjälpen      Starta en insamling på Facebook


sociala.media3

 

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

- Grattis på födelsedagen!
I väntan på vad?