90kontotransparent

90kontotransparent

Hur kan jag leva utan henne?

cancerhjalpen_fannie

En tumör konstateras Mycket information på en gång. 

 

Hur kan jag leva utan henne? Det var frågan som kom till mig under mitt livs första panikångestattack. Jag har precis fått beskedet att mitt barn har en tumör. Jag är avdomnad, likgiltig, berättar Sofie som är mamma till Fannie, då 6 år gammal. 


I slussen, det lilla utrymme mellan rummet där min dotter sitter ovetande och korridoren där sjuksköterskor går förbi tar jag telefonen och ringer min mamma. Jag får svårt att andas och hela världen rasar samman. Den ska sakta byggas upp igen. Men först rasa samman några gånger till. Vi måste kämpa, för livet. Hur kan jag leva utan henne?

2017 fyller jag 30 år. I februari var min man och jag i London och roade oss. Våra två barn var hos sin mormor. Mitt största stöd i livet. Den tredje september har jag och två kompisar bestämt att vi ska klättra på en slags hinderbana uppe bland träden. Det är en trettioårspresent till två av oss. Allt är äventyr och ljuvligt. Vi åker långa linbanor, oroar oss för höjden, äter och skrattar. Jag kommer hem. Fannie har inte ätit idag, hon har legat på soffan och kan inte sitta upp. Hon har ju haft ont i magen till och från en tid. Jag har trott att det varit oro inför att börja förskoleklass. Men det har också varit feber till och från. Jag samråder med min mamma i telefon, som befinner sig två långa veckor utomlands, att det är bäst att åka till akuten med Fannie.


På akuten får vi vänta


Några timmar går. Vi ser på tv, leker, läser. Nu har hon ju inte så ont i magen längre. Vi kanske ska åka hem? Jag har alltid varit envis. Vi stannar en stund till. Det blir vår tur. 

”Har hon alltid varit såhär svullen på sidan?” Läkaren visar området på magen som han vill att jag ska kommentera. ”Jag vet inte, det tror jag. Fast nu när du säger det så kanske inte.” De vill ha kvar oss för observation, igår lades barnavdelningen ner i vår kommun så vi får åka till Halmstad. ”Jag ska bara hem och packa lite grejer så kör jag sen.” ”Nej, ni ska få åka ambulans, ni ska inte hem emellan.” Jag reflekterar inte så mycket där och då, hoppas de har en laddare. Jag har bara 16% batteri kvar. Jag skickar ett kort mail till mina kollegor och min chef, jag kommer inte imorgon, en planering och det behövs vikarie.


De har en laddare i Halmstad


Efter ultraljud och CT-röntgen konstateras en tumör. Man vet inte om den är benign eller malign, helt nya ord för mig i stunden, god eller ond. Man behöver ta prov på den för att veta. Det gör man i Göteborg. Jag fick frågan om psykologstöd och svarade, ”tack, ja tack”. Psykologen är ett stort stöd under större delen av kommande året, hon förklarar för mig ungefär vad som kommer hända nu. Hon berättar om barnonkologen i Göteborg. De flesta barnen har inte något hår, var beredd på det. Hon är uppmärksam, hon vet att hår är en stor grej för mig. Vad kommer hända för mig, jag har ett stort kontrollbehov. Ska vi stanna i Göteborg? Kommer vi tillbaks till Halmstad? När får vi komma hem?

Vi åker hem, Fannie duschar tre gånger. De opererar i Göteborg och passar på att sätta in en port a cath (en dosa under huden som underlättar för injektion av medicin och blodprov). Biopsin visar malign. Det betyder ond. Malign betyder cancer. Det dröjer innan alla tester på tumören är klar. Vi kallar den ”en knöl i magen som inte ska vara där”. Det är Wilms tumör.


Jag googlar inte


Nu är resan igång. Vad jag inte vet då är att den knappt börjat. Det är bra att inte veta. För hade jag vetat, då hade jag nog inte varit här nu.

Fannie äter mindre, hon dricker lite. Hon mår illa och kräks. Snutten och filtar tvättas på sjukhuset. Porten sitter inte som den ska, sjuksköterskorna får inte något backflöde (inget blod ut). Olika sjuksköterskor provar. De vill att Fannie ligger still, på sidan, med armen upp. Hon gör som de säger. De byter nål, utan bedövning. Kylspray. Situationen är jobbig, men Fannie står ut. För hon måste. Hon vill vara ifred och stänger in sig själv. Det är inte konstigt. Var är jag, hennes mamma? I ett töcken. Jag kan ju inte detta. Hur ska jag agera? Det har gått en vecka sedan vi bestämde oss för att åka in till akuten. Första behandlingen med cytostatika sätts in. Det tar två veckor innan håret börjar falla.


Jag lär mig, jag blir Fannies röst

Det är mycket information på en gång. Vi får hjälp av lekterapin och läkare att söka medel från Cancerhjälpen. Fannie får en Ipad och några dockor. Detta följer med oss var vi än tar oss. Göteborg, Halmstad, övernattningar på avdelning, en vecka på isoleringen, cytostatikabehandling, blodprover.

Nu är det 2021. Fannie fortsätter kämpa, det är mycket som ska tas igen. En sak i taget. Denna sommar kan hon simma.

Hon lever. Hon är okej. Hon mår bra. Allt är okej.

Jag lever, med henne 

💖
Sofie
mamma till Fannie


Fannie är ett av många barn som ansökt om och beviljats hjälp från Cancerhälpen.
Hjälp oss att hjälpa!

ge en gåva till barn

Eller swisha Din gåva (liten som stor) till 900 4375.
Vill du ha vår gåvopin ange ditt personnummer i meddelanderutan när du swishar.

slogo
Varje år kan vi hjälpa över 700 cancersjuka barn.
Dagen ingen trodde!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.cancerhjalpen.se/

Mest lästa

En födelsedag till mot alla odds.  För 5 år sedan fick jag min dödsdom....
13379 Hits
Hur hamnade jag här, hur kunde det bli såhär?    Jag var verkligen så lyckligt lottad....
9997 Hits
Försäkringskassan tyckte att jag skulle börja jobba.  Tanken på att kunna jobba fanns inte i mi...
8365 Hits

Filtrera på tag

tackcancerhjälpen levnu jaellernej astridlindgrensvärld osterlenskulturgang bäst före vilja överleva blimånadsgivare ordförande bukspottkörteln jul2018 gdpr cornautbrottet gladmidsommar jeanette elmström scarf slimmadorganisation orka matastaser clownmedicin minberättelse finainitiativ kvartalsgivare bamsesvärld stodoss liten text kraftenshus medlemicancerhjälpen 90-konto öppettider julgå vallagruppen Att vara envis som årsredovisning stödoss midsommar minhistoria tomasbrazda envis ettskrattförlängerlivet rebeccabernhard frisördanderyd vara mamma spridd bröstcancer powerwalk ansökan varatillsammans nätverka resa positiv skandionkliniken kontorsrummet hälldes brännbar vätska cellprov hair&nu kondoleans bröstcancer högtidsgåva peruk cancer bästajulklappen mamma tavla pandemi sökabidrag besked önskningar väl omhändertagen Cancerhjälpen felixfernebring smink tacksamhet gegåva livmoderhalscancer minnesgåva levamedcancer hogtidsgava Här skriver Lisa julkampanj cellgifter Malinberghagen mammamedcancer cancerhjälpen semester utan sin dotter barbrosvensson hedra wilmstumör deliciouzuf projektbidrag månadsgivare arideforourchild oförändrat redaktör cancerhjälpen cytostatika insamling fuckcancer oro årsbidrag tanke trädgård ovisshet terapi auktion vitsippa rosor cancerhjalpen spriddbröstcancer liseberg lov så slutar många ” cancer-resor ” lyckligt sommar2018 arbetsträna metastaserilever allahjärtansdag dubbla boendekostnader i livet slutskede läkarbesök geengåva hjärntumör barncancercentra statistik hopp tyragrandinludvig beach2018 egen insamling bidrag från cancerhjälpen egeninsamling cancerbesked sysselsättningsbidrag teamkornelia besvikelse lajv kämparglöd ywonne jacobsson pin sjukpensionär bli frisk omkostnader cancerbehandling swish9004375 allhelgon påsk cancersjuka obotligcancer Onkologen Linköping donation den 5 december försökte någon tända eld på ett rum på socialförvaltningens kontor i Köping levanu covid-19 förälder minnesblad endorfiner bjornnallejansson cancerdiagnos urverkligheten barncancer fru Lill-babs vers Nyheter bästavän medlemskap sända en tanke gratulation operationvalfard riskgrupp 5000kr enviktigsak slagit hål på Det är ett begrepp som kan vara både Linköpings Univeritstssjukhus träning sommarglädje sövas jeanetteelmström gåvobevis sommartider trivselbidrag aldriggeupp fondmedel hospice cancerkompis fatigue leukemi storsaknad välgörenhet personuppgifter cancersjuk drömmar tack metastaser julgåva hjälposshjälpa tillsammans glädje dataskyddsförordningen delacancern fotografsatu vänner kortege julpeng obotlig cancer wheelagainstcancer present motorcykelkortege fighter spriddcancer mantra person i familjen saknas tarmcancer sysselsättning ansokaomhjälp sandhamnsgatan62 airsoft annorlunda jul idag frisör cellgifternasvarar

Mest lästa

En födelsedag till mot alla odds.  För 5 år sedan fick jag min dödsdom....
13379 Hits
Hur hamnade jag här, hur kunde det bli såhär?    Jag var verkligen så lyckligt lottad....
9997 Hits
Försäkringskassan tyckte att jag skulle börja jobba.  Tanken på att kunna jobba fanns inte i mi...
8365 Hits
2019.png

Kontakta oss

Telefon: 08 - 612 42 42

Hemsida: www.cancerhjalpen.se

E-post: info@cancerhjalpen.se

Organisationsnummer: 816000-5958

Integritetspolicy - GDPR
Adress

Sandhamnsgatan 62

115 60 Stockholm

 

Plusgiro:  90 04 37-5

Bankgiro: 900 - 4375

90konto1

2019.png
08-612 42 42
info@cancerhjalpen.se
www.cancerhjalpen.se
Sandhamnsgatan 62, 115 60 Stockholm
Org.nr: 816000-5958
Image
Copyright © Cancerhjälpen 2021. Alla rättigheter reserverade.