90kontotransparent

90kontotransparent

Efter mer än 700 mil, tillbaka på svensk mark.

IMG-20190829-WA0000

Cancern hade tagit kontroll över min mamma.

Ett tillstånd bortom min föreställning. 

 

Det finns många otroligt bra ändamål och välgörenhetsorganisationer att samla in pengar till.
Valet av Cancerhjälpen gjordes till grund av att cancer är det som tagit form i min omedelbara närhet, berättar Felix Fernebring som nu återvänt till Sverige efter sitt cykeläventyr. 

 

Det är väl dags att summera hur hemkomsten varit, nu när det hunnit bli slutet av februari och allt. Efter mer än 700 mil och mer än 7 månader är jag alltså tillbaka på svensk mark. Jag trodde det skulle vara kallare. Här i norra Skåne har det för det mesta hållit sig runt sex plusgrader och smådisigt med mörka moln och en nästan konstant hinna duggregn. Gräset är grönt och fåglarna kvittrar som vore det vår. Vinterdäcken dönar och upplevs överflödiga; nästan obsoleta. När jag var liten trodde jag det skulle vara en självklarhet att sjön skulle frysa till is och att man skulle kunna korsa den till fots, på skridskor, skidor eller varför inte en släde. Nu känns det som att den kanske fryser om man har tur, en eller två gånger på två decennier eller så.

Jag kom hem den 2 december. Jag flög från Muskat efter att obstinat tittat på den blå himlen, känna solen mot mitt ansikte, och lyssnat på anropen från minareterna, och kom till Köpenhamn efter en mellanlandning i Istanbul. Det var svårt att förstå att cyklingen krävde mer än sju månader, medan flygningen, inklusive mellanlandning, endast krävde tolv. Flygen gick bra, men annat blev det när jag från Skurup skulle sätta mig på ett av Skånetrafikens tåg. Signalfel i en av vagnarna. Välkommen till Sverige, mitt fosterland. Då var det några få friska grader under nollan och under tiden jag hälsade mig själv välkommen tillbaka stod jag och huttrade med en pappmugg kaffe utanför Pressbyrån. Min kära vän kom sedan till min räddning och hade i en kylväska med sig några öl. Signalfelet var bortglömt och det kära återseendet var ett faktum. Vi traggade all möjlig goja i bilen på vägen hem till Tommahult utanför Lönsboda. Jag anlände till Sverige i tysk stil – sandaler och strumpor. Ett varmare ombyte kläder fordrades.

Den 4 december reste jag till morsan i Rammsjö, i Båstads kommun. Med kollektivtrafiken tog det 4½ h – buss, tåg, tåg, buss och buss. Eller det skulle ha tagit så lång tid om inte en väninna till morsan varit så hygglig att hämta mig efter buss, tåg, tåg. Att träffa morsan var ett annat mycket kärt återseende, men också ett jag fruktat sedan hon meddelade mig att hon blivit sämre och bett mig komma hem. Jag hade ju biljetten till slutdestinationen Indien, men fick boka nytt flyg hemåt eftersom morsans hälsa krävde det. Vår hund, Lusse, mötte mig i trädgården och blev märkbart glad över att se mig. Morsan blev också glad att se mig men hon orkade inte resa sig från soffan för att krama mig. Vad jag förstått så hade mycket hänt de sista två veckorna innan min hemkomst, och bara av att se på henne och hennes hela uppsyn var det som om hon hade åldrats många år.

Den första veckan kunde hon röra sig mellan säng, soffa och toalett (med min hjälp), och vi kunde ha några givande samtal morgon och kväll när hon och hennes förstånd var som piggast. Jag fick reda på att hon inte var rädd för döden, att det tråkigaste med den var att lämna mig, och att hon trots all möda och besvär ändå tyckte livet varit värt det. Sen skulle en väninna komma på besök, så jag begav mig hem till Tommahult igen för att återhämta mig. När jag kom tillbaka till Rammsjö några dagar senare hade cancern tagit ett ytterligare grepp om mammas generella tillstånd. Nu var hon helt sängliggande, och med hjälp av mig och rullator tog hon sig till toaletten. Humöret sviktade, förståndet likaså. Cancern hade tagit kontroll över större delen av levern och förhindrade den från att göra sitt jobb, vilket ledde till att den istället skickade gifter rakt ut i kroppen och knoppen. Det var svårt. Det var svårt att vara vårdare och son på samma gång. Jag har arbetat en kort period inom hemtjänsten, så jag vet vad det handlar om, men att erfara sin mamma i samma tillstånd var bortom min föreställning.

Morsan var alltid min stöttepelare. Det var till henne jag kunde vända mig till för stöd.

Hur blev det så här?

Jag kommer hålla insamlingen igång en tid efter hemkomsten, och därefter avsluta den.
Det har varit en ära att få försöka hjälpa till i den här kampen och det har varit något som gjort att trampandet känns meningsfullt. Det är mer än jag kunnat önska.
För att skänka en slant och hitta både Instagramkonto och WordPress (blogg) så följer man bara den här länken:

https://charitystorm.org/fundraisers/wheelsagainstcancer/

Som vanligt, ta hand om er.

Felix Fernebring, WheelsAgainstCancer


Läs del 2 av Felix inlägg här.

Bakom varje cancerdiagnos finns en människa
Bakom varje människa finns en familj
Hjälp oss att hjälpa


button2

button1

button3

Eller swisha Din gåva (liten som stor) till 900 4375.
Vill du ha vår gåvopin ange ditt personnummer i meddelanderutan när du swishar.


slogo
Jag kommer ihåg henne som fridfull.
Hur skulle vårt liv sett ut om jag var frisk?

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.cancerhjalpen.se/

Mest lästa

En födelsedag till mot alla odds.  För 5 år sedan fick jag min dödsdom....
9947 Hits
Hur hamnade jag här, hur kunde det bli såhär?    Jag var verkligen så lyckligt lottad....
9046 Hits
Försäkringskassan tyckte att jag skulle börja jobba.  Tanken på att kunna jobba fanns inte i mi...
7670 Hits

Filtrera på tag

ansökan spriddbröstcancer önskningar liten text ovisshet kraftenshus den 5 december försökte någon tända eld på ett rum på socialförvaltningens kontor i Köping tillsammans cytostatika motorcykelkortege lov så slutar många ” cancer-resor ” lyckligt spriddcancer fatigue deliciouzuf hogtidsgava gdpr minhistoria barbrosvensson projektbidrag peruk riskgrupp pandemi redaktör cancerhjälpen resa sända en tanke jaellernej bukspottkörteln levanu vitsippa tomasbrazda ansokaomhjälp finainitiativ Cancerhjälpen felixfernebring högtidsgåva sysselsättningsbidrag stödoss orka frisör månadsgivare leukemi mantra bli frisk present covid-19 besked medlemicancerhjälpen fighter enviktigsak tyragrandinludvig sandhamnsgatan62 cellgifternasvarar julkampanj allahjärtansdag sjukpensionär Malinberghagen överleva insamling ordförande öppettider kondoleans endorfiner ettskrattförlängerlivet Linköpings Univeritstssjukhus fotografsatu storsaknad utan sin dotter jeanetteelmström årsredovisning vänner midsommar kontorsrummet hälldes brännbar vätska hair&nu stodoss tanke clownmedicin allhelgon bamsesvärld donation osterlenskulturgang sommarglädje träning tarmcancer terapi auktion vers bröstcancer levamedcancer sommar2018 smink scarf beach2018 urverkligheten fondmedel förälder Onkologen Linköping kämparglöd läkarbesök mamma fru lajv glädje bjornnallejansson mammamedcancer dubbla boendekostnader i livet slutskede matastaser astridlindgrensvärld annorlunda jul idag Det är ett begrepp som kan vara både gåvobevis barncancer metastaserilever hjälposshjälpa teamkornelia cancerkompis medlemskap besvikelse airsoft oro envis sommartider hjärntumör rebeccabernhard arbetsträna sökabidrag barncancercentra rosor cancerhjälpen gladmidsommar 90-konto pin julpeng kortege operationvalfard personuppgifter arideforourchild cellprov trivselbidrag bäst före minberättelse tackcancerhjälpen vilja tack julgå metastaser drömmar varatillsammans egen insamling cancersjuk obotlig cancer positiv swish9004375 aldriggeupp gegåva julgåva cancerhjalpen Att vara envis som vara mamma kvartalsgivare väl omhändertagen Här skriver Lisa cancerbesked semester slagit hål på oförändrat dataskyddsförordningen vallagruppen hedra bidrag från cancerhjälpen delacancern Lill-babs sysselsättning nätverka slimmadorganisation egeninsamling cellgifter cancerbehandling cancer hospice wheelagainstcancer hopp livmoderhalscancer powerwalk levnu välgörenhet skandionkliniken spridd bröstcancer jeanette elmström cancerdiagnos gratulation blimånadsgivare jul2018 obotligcancer Nyheter cornautbrottet årsbidrag liseberg person i familjen saknas statistik påsk cancersjuka fuckcancer minnesgåva omkostnader 5000kr frisördanderyd tavla bästajulklappen geengåva ywonne jacobsson tacksamhet trädgård

Mest lästa

En födelsedag till mot alla odds.  För 5 år sedan fick jag min dödsdom....
9947 Hits
Hur hamnade jag här, hur kunde det bli såhär?    Jag var verkligen så lyckligt lottad....
9046 Hits
Försäkringskassan tyckte att jag skulle börja jobba.  Tanken på att kunna jobba fanns inte i mi...
7670 Hits
2019.png

Kontakta oss

Telefon: 08 - 612 42 42

Hemsida: www.cancerhjalpen.se

E-post: info@cancerhjalpen.se

Organisationsnummer: 816000-5958

Integritetspolicy - GDPR
Adress

Sandhamnsgatan 62

115 60 Stockholm

 

Plusgiro:  90 04 37-5

Bankgiro: 900 - 4375

90konto1

2019.png
08-612 42 42
info@cancerhjalpen.se
www.cancerhjalpen.se
Sandhamnsgatan 62, 115 60 Stockholm
Org.nr: 816000-5958
Image
Copyright © Cancerhjälpen 2021. Alla rättigheter reserverade.