Gunnar berättar om cancerbeskedet

cancerhjalpen_mars21_gunnar.a

Fick besked om obotlig cancer.


 Värst var ensamheten.

Det var för två år sedan, vid den här tiden i mars, som jag fick mitt besked; Obotlig cancer. Det hade börjat med att jag kände att något inte riktigt var som det ska, som att det ena benet inte hängde med, att jag förlorade balans och ramlade, hade ryckningar i ansiktet och sedan kort därefter en dag att jag tappade talet, berättar Gunnar. 


Det blev ambulans till akuten på Södersjukhuset i Stockholm, och undersökningar, prover och röntgen, som läkaren efter en lång dags väntan sa, visade "förändringar" i hjärnan. Jag lades in. Jag fick röntga hela kroppen för att se om det fanns på fler ställen och jag är tacksam att så inte var fallet. "Bara" en tumör i hjärnan.
Jag fick snabbt remiss till operation på Karolinska Universitetssjukhuset neurokirurgiska avdelning i Solna.

 

Provtagning på tumören


Det var då, efter att ha opererats där, och man kunde ta prov på tumören i pannloben, jag fick beskedet om den dödliga cancersjukdomen, som visade sig vara en snabbväxande, aggressiv cancerform som är obotlig. Diagnos glioblastom grad 4 (WHO grad IV). Med dålig prognos. Operationen gick bra, så tillvida att själva tumören togs bort, men tyvärr så växer det i vävnader där man inte kan komma åt.

Därefter följde rehab en tid, först på sjukhem, sen med neuroteam på Dalens sjukhus, och därefter senare på Södermalm. Strålbehandling på Karolinska och cytostatika fem dagar i veckan under sex veckor, och därefter cellgiftsbehandlingar var fjärde vecka.

Medicinering, biverkningar, hjärntrötthet, och jag sov ofta 15-16 timmar om dygnet.

 

Värst var ensamheten

Livet förändrades helt. Jag fick lämna mitt yrkesliv bakom mig.

Var tredje månad sker magnetkamera röntgen (MR) där man scannar av hjärnan, och därefter besök på neurokirurgen för att få veta hur det ser ut, om cancern kunnat hävas eller om den fortsätter växa.

 

Det kom en ny tumör

I december 2019 opererades jag igen. Denna gång med laser, en ny metod (LITT-behandling) och jag var den femte i hela Norden som fick göra den. En operation med laser där man kan komma åt ställen i hjärnan som man inte kan komma åt annars med kirurgi. Tumören togs bort.
Därefter har cancertumören (som gömmer sig i vävnaderna) inte växt mer och jag har fått göra uppehåll med cellgifter sen i somras. Det finns dock alltid en risk att tumören börjar växa igen.

 

Vill hjälpa andra. 

Jag startade min blogg i Oktober 2020, då jag kände att jag ville göra min röst hörd!
Kan jag hjälpa någon annan, så vill jag dela med mig.

Berätta.

Gunnar Almgren


 

Bakom varje cancerdiagnos finns en människa.
En livshistoria och en unik berättelse. 
Hjälp oss att hjälpa!


button2

button1

button3

Eller swisha Din gåva (liten som stor) till 900 4375.

slogo

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Mammografiundersökning
Cancer och covid-19