Varje år delar Cancerhjälpen ut Projektbidrag till sökande projekt som skickats in under det gågna året. Nedan kommer Ni inom kort att kunna läsa om de senaste årens beviljade projekt i både text och bild.

Grundförutsättningen för att en projektansökan skall handläggas är att man aktivt arbetar med cancerpatienter och/eller deras levnadsvillkor.Förbättringar inom vården och trivselåtgärder på avdelningar/mottagningar ser Cancerhjälpen mycket positivt på.
Även forskning kan stödjas i mån av resurser.

USÖ takfönster 018    

Exempel på projektbidrag – 2014.

Stort tack för bidraget som möjliggjorde ett virtuellt takfönster i ett rum som inget fönster har, se bild-filer. Personalen på Strålbehandlingen har tillsammans med vår ingenjör tagit initiativ till att skapa ett trevligt behandlingsrum med illusionen av ett takfönster.

Projektet blev helt färdigställt i slutet av förra året och inblandade såg till att arbetet utfördes smidigt och att resultatet blev bra. Vår ingenjör tog exakta mått, komposition av bild gjordes och därefter införskaffades ramar med belysning som är bakbelysta bilder på film i LED-ram. Sjukhusledningen gav sitt godkännande och ljustaket kunde påbörjas.

Våra patienter i det aktuella behandlingsrummet fick sin strålning i ett annat rum under installationsdagarna. Det färdiga motivet blev körsbärsblommor under en blå himmel
(fotona är tagna av vår ingenjör). Då vi åter öppnade behandlingsrummet för patienterna blev de glada för ljuset, det var som dagsljus i rummet och gav en positiv känsla. En del undrade om vi fått en ”ny” behandlingsapparat under de stängda dagarna.
Många patienter känner sig mer lugna och avslappnade på behandlingsbordet då de har något ljust och vackert att titta på. Populärt är att räkna insekter.

Någon sa ”något nytt hittar man hela tiden”.

Intrycket är bara positivt och även personalens miljö har förbättrats. Vi kan i stort sett ha samma ljus dvs. blå himmel hela dagen. Det genererar i piggare och gladare personal
vilket bidrar till trivseln för våra patienter fast de befinner sig i en jobbig situation.

Med vänliga hälsningar
Ann-Britt Pettersson
Onkologsjuksköterska
Strålbehandlingen USÖ